Deel dit blogbericht:


9 risicovolle ingrediƫnten in verzorgingsproducten

Vaseline of petroleum wordt als zachtmaker gebruikt en dat merk je bv in lippenbalsem.  Deze stof doet net het tegenovergestelde van wat het belooft. Het verzacht heel even je huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Dit werkt je eigenlijk gewoon maar tegen i.p.v. te helpen.

 

Hieronder een lijst met 9 synthetische ingrediënten die je maar beter kunt vermijden, zeker als het gaat om zogenoemde haar- en huidverzorgingsproducten.

 

 1) PETROLEUM oftewel VASELINE

Vaseline of petroleum wordt als zachtmaker gebruikt en dat merk je bv in lippenbalsem.  Deze stof doet net het tegenovergestelde van wat het belooft. Het verzacht heel even je huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Dit werkt je eigenlijk gewoon maar tegen i.p.v. te helpen.

 

Petroleum komt uit de petrochemische industrie en is een zeer goedkope grondstof, dat is ook meteen de reden waarom het zeer veel gebruikt wordt. De natuurlijke vervangers hiervan zijn veel kostbaarder. Fabrikanten gebruiken petroleum omdat het ontzettend goedkoop is en gebruiken dan teksten zoals bv ‘Labello’: verrijkt met jojobaolie en sheaboter. Bij de ingrediënten staat dan: kostbare jojobaolie en natuurlijke sheaboter en de rest wordt daardoor vergeten. Daarbovenop bevatten deze productjes nog tal van chemische stoffen, wat uiteindelijk niet goed voor de gezondheid is, mede doordat deze ook vaak in aanraking komen met de mond.

 

 2) METHYL-, PROPYL-, BUTYL- en ETHYLPARABENEN

Deze stoffen zijn heel goede conserveringsmiddelen. Ze worden in verband gebracht met allergische reacties en huiduitslag, en veel belangrijker met hormoonverstorende eigenschappen.

 

 3) DIETHANOLAMINE (DEA), TRIETHANOLAMINE (TEA)

Deze worden vaak in cosmetica gebruikt als emulgator en/of schuimmiddel. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritaties, droog haar en zeer droge huid. DEA en TEA zijn samenstellingen met ammonia en wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

 

 4) DIAZOLIDINYL urea, IMIDAZOLIDINYL urea

Dit zijn veel gebruikte conserveermiddelen.  Volgens de American Academy of Dermatology zijn deze stoffen een van de hoofdzaken van contactdermatitis oftewel contacteczeem.

 

Twee handelsnamen voor deze chemicaliën zijn Germall 11 en Germall 115. Geen van de Germall chemicaliën bevat een goed antischimmelmiddel, en ze moeten beiden worden gecombineerd met andere conserveringsmiddelen. Beide chemicaliën geven formaldehyde vrij, wat giftig kan zijn.

 

 5) SODIUM LAURYL/ LAURETH SULFATE

SLS is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos gebruikt wordt vanwege zijn reinigende en schuimende eigenschappen.

 

Hoewel het afgeleid is van petroleum, lijkt het qua benaming vaak alsof het van kokosnoot afkomstig is, om ons ervan te overtuigen dat het natuurlijk is en dus veilig. Niets is echter minder waar! SLS kan oogirritaties veroorzaken en verder huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos) en allergische reacties.

 

  6) PROPYLENE CLYCOL (PG) 

In ideale situaties is dit een natuurlijke glycerine gemengd met ethanol, wat beiden natuurlijke ingrediënten zijn. Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cake).

 

Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf. Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan en allergische reacties veroorzaken, evenals netelroos en eczeem.

 

Als je op het etiket PEG (polyethylene glycol) of PPG (polypropylene glycol) ziet staan, pas dan op: dit zijn aan propylene glycol (PG) gerelateerde synthetische stoffen.

 

 7) PVP/VA COPOLYMER

Een van petroleum afgeleid chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt in haarlak, conditioners en crèmes als filmvormer, het legt dus een laagje om je haar. Dit ingrediënt kan als schadelijk worden beschouwd, omdat de deeltjes die ingeademd worden schade kunnen toebrengen aan de longen van personen met bijvoorbeeld astma.

 

 8) STEARALKONIUM CHLORIDE

Dit ingrediënt is een ‘quaternaire ammoniumverbinding’, als je dit opzoekt op internet lees je het volgende: “een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom, onder andere toegepast in shampoos”.

 

Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Het is voor de fabrikanten een stuk goedkoper en eenvoudiger om te gebruiken in shampoos en conditioners dan proteïnen en plantaardige stoffen, die juist wél heilzaam zijn voor het haar. Veroorzaakt ook allergische reacties.

 

 9) SYNTHETISCHE KLEUREN

Worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar synthetische kleuren zouden, samen met synthetische haarverf, altijd vermeden moeten worden. Vaak vind je ze op het etiket terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer.

 

Veel synthetische kleuren kunnen kankerverwekkend zijn. Als je dit ingrediënt tegenkomt op een etiket, kan je het beter niet gebruiken

 

 Wat zijn de alternatieven en waar vind ik die?

Bekijk hier gezonde- zuivere verzorgingsproducten, rechtstreeks van een Duitse fabrikant met meerdere hoge kwaliteitslabels.

Kopen rechtstreeks bij de fabrikant, aan -35% extra korting, het kan!

Kom hier meer te weten.

 

Wees de eerste om het nieuws te lezen
vul hier uw e-mailadres in